Комунальне підприємство "ЛУБЕНСЬКА ЛІКАРНЯ ІНТЕНСИВНОГО ЛІКУВАННЯ" Лубенської міської ради

Ви завітали на сайт мережі закладів охорони здоров'я Полтавської області

Всесвітній день боротьби з глаукомою

| Прокоментуй!

6 березня у всьому світі відзначається «Всесвітній день боротьби з глаукомою». Цей день почав проводитися з 2008 року за ініціативою Всесвітньої асоціації товариств глаукоми – WGA і Всесвітньої асоціації пацієнтів з глаукомою – WGPA.

Серед різних захворювань ока глаукома посідає особливе місце. Причина цього полягає навіть не в тому, що даним терміном, по суті, називають не один певний недуг, а цілу групу, яка налічує понад 60 патологій, а в тому, що при загальному непримітному перебігу, фінал у кожній з них один: невиліковна сліпота. За даними Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я (ВООЗ), зараз вже більше 5 млн. людей втратили зір внаслідок глаукоми, що становить 13,5% від усіх випадків сліпоти в світі.

Глаукома – це хронічне захворювання ока, при якому підвищується внутрішньоочний тиск. Якщо очний тиск вчасно не знизити до норми, гине здоровий нерв, що призводить до необоротної сліпоти. В основному, страждають від глаукоми ті, кому за 40 років. Існують фактори ризику, що впливають на виникнення та прогресування глаукомного процесу, такі як короткозорість, спадковість, цукровий діабет, катаракта, дислокація кришталика та інші захворювання ока.

В більшості випадків глаукома виникає та прогресує непомітно для хворого, і тільки через декілька років людина виявляє значне зниження зору одного ока. Хвороба вражає обидва ока, але не одночасно. Основна ознака захворювання – звуження периферичного поля зору з носової сторони, зоровий дискомфорт, періодичне затуманення зору. Надалі хвороба призводить до прогресуючого зниження зору, причому з часом можлива повна його втрата. На жаль, зір, втрачений внаслідок глаукоми, не підлягає відновленню.

Сучасні методи лікування дають змогу призупинити прогресування глаукоми, але це можливо лише за умови раннього виявлення хвороби. Саме тому, всім людям після досягнення 35 років потрібно 1 раз в 2 роки обов’язково обстежуватись в офтальмолога.

Часто глаукома розвивається одночасно з катарактою. Для таких випадків розроблений метод хірургічного лікування, який полягає в одномоментному проведенні антиглаукоматозної операції з видаленням катаракти та імплантацією інтраокулярної лінзи. Така операція може бути проведена навіть пацієнтам із задавненою глаукомою. Для більшості хворих хірургічний метод є найефективнішим у лікуванні глаукоми.

Повністю вилікувати це захворювання неможливо – воно хронічне, але нормалізація внутрішньоочного тиску, а також проходження курсів консервативного лікування дозволяє значно затримати прогресування глаукомного процесу.

За даними Міжрегіональної громадської організації «Асоціація хворих глаукомою», в даний час глаукома – одна з основних причин сліпоти та слабкозорості. Кількість глаукомних хворих у світі вже доходить до 100 млн. чоловік. При цьому з 28 млн. сліпих у світі майже кожен п’ятий втратив зір у зв’язку з цим захворюванням.

Бережіть свій зір, систематично відвідуйте окуліста. Пам’ятайте – найважливішим чинником для лікування наслідків глаукоми є її максимально раннє виявлення!

Напишіть відгук

Обов'язкові поля позначено * зірочкою .