Комунальне підприємство "ЛУБЕНСЬКА ЛІКАРНЯ ІНТЕНСИВНОГО ЛІКУВАННЯ" Лубенської міської ради

Ви завітали на сайт мережі закладів охорони здоров'я Полтавської області

Чому виникають масові харчові отруєння і як уникнути кишкових інфекцій?

| Прокоментуй!

Спека створює ідеальні умови для поширення збудників, що викликають захворювання на кишкові інфекції. До організму такі збудники найчастіше потрапляють з зіпсованими та неякісними харчовими продуктами та через брудні руки.

ПРИЧИНИ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ

Основними причинами виникнення гострих кишкових інфекцій є:

- елементарне недотримання правил особистої гігієни;

- недотримання технології приготування страв;

- недотримання умов та термінів зберігання сировини та готових страв;

- вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.

 

ЯК УНИКНУТИ КИШКОВОЇ ІНФЕКЦІЇ, КУПУЮЧИ ГОТОВУ ЇЖУ?

- не купуйте харчові продукти чи готові страви у місцях несанкціонованої торгівлі;

- не купуйте страви, навіть якщо маєте найменші сумніви щодо безпеки зберігання чи приготування продукту;

- у магазині кладіть готові страви до кошика вже після решти продуктів, які ви хочете придбати. Так вони якнайдовше залишатимуться охолодженими;

- не залишайте готову їжу на столі довше ніж на дві години. Ні в якому разі не зберігайте їжу, яка залишилася після пікніка;

- ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування туалету.

 

ПРОФІЛАКТИКА КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ : БАЗОВІ ПРАВИЛА

Щоби уникнути гострих кишкових інфекцій, дотримуйтесь простих правил.

Особиста гігієна – понад усе!

Ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування туалету.

Чистота на кухні

- мийте та тримайте у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;

- користуйтеся індивідуальним посудом;

- не допускайте комах та тварин до приміщень, де готуєте їжу та зберігаються харчові продукти;

- регулярно мийте та обдавайте окропом дитячий посуд та іграшки.

Готування

- для обробки сирих продуктів використовуйте окремі кухонні прилади (ножі, дошки для готування тощо);

- окремо готуйтеі зберігайте сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);

- добре проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;

- використовуйте харчові продукти, оброблені з метою відвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;

- мийте та обдавайте окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;

- не вживайте продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;

- не давайте маленьким дітям некипячене розливне молоко, сирі яйця тощо.

Зберігання продуктів

- дотримуйтесь відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишайте приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше ніж на 2 години);

- при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовуйте чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо).

Чиста вода

- використовуйте безпечну воду, не пийте воду з неперевірених джерел;

- вживайте бутильовану воду або охолоджену кипячену воду;

- не купайтеся в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникайте заковтування води під час купання.

Своєчасна медична допомога

При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, біль голови, інтоксикація, блювання, рідкі випороження, біль у животі, висипання на шкірі тощо) треба одразу звертатись до лікаря. Самолікування може призвести до значних ускладнень.

Напишіть відгук

Обов'язкові поля позначено * зірочкою .