Комунальне підприємство "ЛУБЕНСЬКА ЛІКАРНЯ ІНТЕНСИВНОГО ЛІКУВАННЯ" Лубенської міської ради

Ви завітали на сайт мережі закладів охорони здоров'я Полтавської області

12 травня- Всесвітній день медичної сестри

| Прокоментуй!

Вітаю Вас з професійним святом – Днем медичної сестри!

 Думки тривожно в скронях стукотять

А руки роблять присвяту роботу

Щоб врятувати ще одне життя

Щоб відвернути сльози і скорботу.

    Дуже часто весняні свята – День матері та Міжнародний день медичної сестри відзначають спільно, одночасно вшановуючи і найдорожчу людину у світі – матір, і ту, яка несе милосердя і допомогу хворим, які цього найбільш потребують – медичну сестру.
Професійне свято медичних сестер відзначається 12 травня в  день народження однієї зі знаменитих англійок, Флоренс  Найтінгейл, яка під час Кримської війни (1853 – 1856) організувала першу в світі службу сестер милосердя. Професія сестри милосердя – одна з найгуманніших і  корисних суспільству. Успішне лікування і швидка реабілітація пацієнтів мало не на 50% залежить від правильного догляду. І неможливо посперечатися з  тим, що в усі часи теплі, турботливі, ніжні руки мед сестричок зберігали здоров’я і навіть рятували  життя мільйонам пацієнтам.
Міжнародний день медсестри 12 травня відзначає весь середній медичний персонал поліклінік, лікарень та інших закладів охорони здоров’я. Примітно те, що щороку свято має свою певну тематику. 2020-й  ВООЗ оголосив роком медсестер та  акушерок.
Це добра нагода подякувати медсестрам за роботу на передових рубежах боротьби з інфекційними хворобами, а в закладах охорони здоров’я треба суворо дотримуватись правил інфекційного контролю, особливо в теперішній час  запобігаючи поширення та можливості інфікувань  COVID-19, що пов’язані з виконанням професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження.
Найважливішими завданнями професійної діяльності медичної сестри є: комплексний всебічний догляд за пацієнтами і полегшення їхніх страждань; збереження здоров’я і реабілітація; сприяння зміцнення здоров’я та профілактика захворювань.
Професійний обов’язок медичної сестри спрямований не лише на формування високих професійних та моральних якостей, розвиток  індивідуальної свідомості медичної сестри, але і на процес спілкування, розуміння проблем пацієнта.
Сучасна медична сестра повинна володіти глибокими знаннями з клінічної фармакології, тому що стандарти та протоколи лікування тієї чи іншої хвороби пропонують значний арсенал лікарських засобів.
Приймаючи і розділяючи  загальнолюдські й загально медичні етичні цінності, професійний корпус медичних сестер декларує унікальність своєї професії та особливий характер етичних взаємин з колегами і пацієнтами.
У Кодексі професійної етики медичних сестер висуваються вимоги до особистості медичної сестри: моральні якості (милосердя, доброзичливість, чуйність, терпіння, уважність, самовідданість, бездоганна чесність, працьовитість, старанність, ввічливість, почуття власної гідності, відповідальність за доручену роботу); етичної якості (охайність, акуратність, бездоганний зовнішній вигляд, відсутність шкідливих звичок); інтелектуальні якості (ерудованість, спостережливість, ініціатива, логічність мислення, прагнення до самовдосконалення і осмислення в роботі).
Згідно з сучасною компетенцією розвитку сестринської справи, медична сестра повинна бути висококваліфікованим фахівцем – партнером лікаря і пацієнта, здатним до самостійної роботи у складі єдиної команди. Реформа медсестринства передбачає підготовку фахівця нового типу.
Всесвітній день медичної сестри в Україні відзначається з 1997 року за ініціативи Міністерства охорони здоров’я та Асоціації медичних сестер України. З нагоди Вашого професійного свята – Прийміть щирі вітання та безмежну вдячність за Ваші чуйні серця, за врятовані життя, за повернуте здоров’я мешканців нашого міста, району, округа.

Зі святом Вас, дорогі колеги! Щастя Вам і добра, нехай клятва Гіппократа ніколи не буде обтяжливим обов’язком, а лише приємною місією.

Головна медсестра КП «ЛЛІЛ» ЛМР

                                                 Ірина Спіліоті

Напишіть відгук

Обов'язкові поля позначено * зірочкою .