Комунальне підприємство "ЛУБЕНСЬКА ЛІКАРНЯ ІНТЕНСИВНОГО ЛІКУВАННЯ" Лубенської міської ради

Ви завітали на сайт мережі закладів охорони здоров'я Полтавської області

Міжнародний тиждень підтримки грудного вигодовування

| Прокоментуй!

У серпні місяці понад 120 країн світу відзначають Міжнародний тиждень підтримки грудного вигодовування. Щорічна акція “Тиждень підтримки грудного вигодовування” у всьому світі проводиться, починаючи з 1990 року. Ініціатором акції виступає неурядова міжнародна організація “Всесвітній Альянс на підтримку грудного вигодовування (WABA)”.

Вигодовування материнським грудним молоком – це єдиний природній та здоровий спосіб вигодовування дитини, який забезпечує її гармонійний розвиток, закладає основи здоров’я на всі наступні роки життя людини.

Грудне молоко є унікальним, індивідуальним, незамінним та єдиним продуктом харчування новонародженої дитини. Ця жива субстанція створена тільки для однієї конкретної дитини. Вона має властивість постійно змінюватись, залежно від потреб немовляти. Грудне молоко не можна замінити жодним іншим продуктом. Яка б не була дитяча молочна суміш – це лише сухе коров’яче молоко з додаванням вітамінів, мікроелементів та біодобавок, що анітрохи не робить її наближеною до грудного молока.

Грудне молоко є найкращою їжею для дитини. Воно є дієвим методом попередження виникнення шлунково-кишкових інфекцій, інфекційних та алергічних захворювань, зменшує ризик розвитку в подальшому у дитини цукрового діабету, гіпертонічної хвороби, ожиріння та деяких видів дитячих онкологічних захворювань. Природне вигодовування позитивно впливає і на здоров’я матері. Воно сприяє нормальному перебігу післяпологового періоду, знижує ризик розвитку онкологічних захворювань, остеопорозу, небажаної вагітності, сприяє налагодженню міцного родинного зв’язку.

ВООЗ рекомендує виключно грудне вигодовування дітей до 6-ти місячного віку, після чого продовження його разом із прикормом до 2- років.

Міністерством охорони здоров’я була прийнята Програма підтримки грудного вигодовування в Україні. Метою програми є поширення та збільшення тривалості природного вигодовування в країні, зміцнення здоров’я дітей і матерів.

Для втілення в життя цих принципів більшість родопомічних закладів сертифіковані відповідно статусу «Лікарня, доброзичлива до дитини», в яких створені всі умови для успішного грудного вигодовування: дитину з перших хвилин народження прикладають до грудей матері, яка перебуває з нею в одній палаті цілодобово, немовлята отримують тільки грудне молоко. Новонароджений прикладається до грудей так часто і довго, як сам того хоче. В такому пологовому будинку повністю відсутні пляшечки з сосками і пустушки. За необхідністю дитині дають їжу лише з чашечки. У закладі абсолютно неможливе використання або розповсюдження безкоштовних штучних сумішей. Такий пологовий будинок формує систему послідовних дій на підтримку грудного вигодовування, починаючи з підготовки вагітних у «Школах відповідального батьківства» при жіночих консультаціях і закінчуючи допомогою жінці, яка годує, після її виписки додому.

Грудне вигодовування є незаперечним правом кожного малюка та природнім обов’язком матері. Кожна мама бажає годувати свою дитину грудьми й допомогти їй в цьому може кваліфікована консультація медичних працівників, правильна організація грудного вигодовування та підтримка лактації.

Потурбуйтесь про те, щоб кожна дитина отримала більше тепла і доброти, щоб повернути їх Вам та іншим людям.

Напишіть відгук

Обов'язкові поля позначено * зірочкою .